Lemurer og bysightseeing

Med en gang vi kom inn på flyplassen merket vi tydelig at vi var i Afrika. Stemningen, lydene, luktene og kaoset. Samtidig så var vi ikke i Afrika. Selv om det var kaos. Pass og visumkontrollen var sysselsetting i praksis, men allikevel så bar det allikevel preg av en orden og et system som ingen av oss har sett før i de afrikanske landene vi har besøkt. 

Når vi kom ut av flyplassen det samme. Mennesker som trekker kjærrer med enorme mengder varer, fargeglade salgsboder som holder på å falle fra hverandre langs veiene. Men veien; flott, fin asfaltfvei og det ser ut om om de har noe som kunne vært forståelige trafikkregler selv for en normann. Det varer imidertid ikke. Så fort vi setter ut på sightseeing i dag er veien like dårlige som vi er vant til fra andre afrikanske land vi har vært i og man ser tydelig at fattigdom er hovedregelen, også her. 

Det mest skremmende er at her i byen går en stor andel av barna på skolen, hele 60%…. Det vil si at hele 40% går aldri på skole! På landsbygda er andelen som aldri går på skole ennå høyere… De lærer seg aldri å lese eller skrive, de lærer seg kanskje heller aldri fransk, – og fransk er hovedspråket på Madagaskar. All offentlig informasjon og dokumenter er på fransk og skal du få deg en jobb må du kunne fransk. Slik fortsetter den onde sirkelen. De som ikke går på skole kan ikke lese og skrive, de får seg ikke jobb og får dermed heller ikke råd til å sende sine barn igjen på skole, siden skole koster penger. Blant de fattige blir barna sett på som en «blessing», så siden de ikke har noen andre blessinger får de i steden flere barn. 

Men i dag har vi i alle fall vært på sightseeing i Antananarivo og til en lemurpark. Antananarivo er en ok by. Noen fine palasser, en god del fin arkitektur fra kolonitiden, men alt er gammelt, forfallent og skittent. Hele byen blir omtalt som et eneste stort marked og det stemmer. Overalt sitter det folk med varene sine og selger. Frukt, kjøtt, brød, klær, ladere til telefoner, vaskebaljer og godis. Her vil jeg tro at du får tak i det aller meste du kan tenke deg og skulle behøve bare ved å gå et par kvartaler. 

Etter en rundtur i byen dro vi ut til Lemurparken. Lemurer er populære som kjæledyr i Madagaskar, men det er strengt forbudt å ha dem som kjæledyr. Dyrene i parken er dyr som tidligere har vært kjæledyr, men som er funnet og nå overlevert parken. Siden de har levd hele livet i fangenskap kan de ikke slippes løs, de ville blitt spist i løpet av noen få timer. Så derfor har man heller opprtett parken slik at de kan leve i et trygt miljø, hvor de går fritt ute, samtidig som parken brukes til å vise turistene lemurer og til å lære malagaskiske barn om mangfold i naturen, hvorfor det er viktig og hvordan de kan ta vare på og beskytte miljøet rundt seg. En av de store utfordringene på Madagaskar er avskoging. Man tjener penger på å hogge ned og selge trærne, men med mindre det er dyrkbar mark der blir jorden liggende øde og forlatt etterpå og dette pågår i et så stort tempo at livsgrunnlaget til både dyr og mennesker begynner å bli borte. 

Er de ikke søte?!?!

  
  
 
Vi har i dag fått vite at det er en pågående streik i Air Madagascar, slik at få innenriksfly går. Vi krysser fingrene for at vi kommer oss videre i morgen! 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s