Utstyrstips for kommende tvillingforeldre

Og med dette går bloggen fra tur- og turutstyr-tips til og også inkludere tvilling- og tvillingutstyr-tips… ja, ja… hvorfor ikke 😄 Jeg fikk spørsmål om jeg kunne dele en oversikt over hva jeg anbefaler å ha til de første ukene med tvillinger så her kommer noe jeg var super glad for at jeg hadde fiksa, noen ting jeg fikset i hyrten og styrten (på vei hjem fra sykehuset) og en ting jeg skulle ønske jeg ikke hadde fiksa 🙈😄 Ingenting er sponset, vi har betalt for alt selv (eller fått i gave av familie og venner) og det aller meste av det vi har kjøpt er kjøpt brukt. Godt for lommeboka og godt for miljøet 😉 Når jeg linker til sider her er det kun for beskrivelse av produktet, ikke en anbefaling om hvor man skal kjøpe ting. Jeg har brukt linker til butikker jeg kjenner og bruker, men sjekk priser ulike steder og som sagt; det meste av det jeg nevner under har jeg selv kjøpt brukt. Må også her nevne at det at man «blir medlem» av en «eksklusiv klubb med flerling-mammaer» faktisk er sant (jeg lo litt av det nå jeg hørte det tidlig i graviditeten). Så noen av de beste tipsene jeg fikk for barselperioden fikk jeg med på kjøpet når jeg hentet tvilling-ammeputa, baby-nestene eller klærne eller når jeg snakket med tvillingmammaer fra hele vårt landstrakte land.

Amming og morsmelkerstatning

Jeg skal lage et eget innlegg om amming. Dette er noe jeg har tenkt å skrive om lenge, for vi støtte på en problemstilling som visstnok er mer vanlig for tvillingmammaer enn andre, så skal få gjort det og legger ut link her så fort jeg får skrevet det. Men altså… målet var jo å fullamme tvillingene, men var også forberedt på at det ikke kom til å gå. Det vil si… jeg skulle ønske jeg hadde vært enda mer forberedt på at det ikke kom til å gå og at jeg hadde hatt litt mer oversikt over flasker, antall og at de hadde vært ferdig vasket før vi kom hjem fra sykehuset. Det var nok å henge fingrene i når vi kom hjem, så skulle gjerne sluppet å lete frem flasker og smokker å begynne steriliseringen. Det går også et betydelig antall flasker med tvillinger og er det er greit å ha en del flasker så man slipper å vaske og sterilisere hele tiden. Vi begynte med et virrvar av ulike typer og størrelser, men endte raskt opp med å standardisere utvalget fordi det ble mer effektivt. Vi valgte Medela flasker da vi syns de funket best og det ble bestilt en del ekstra flasker de første dagene. Vi endte opp med 12 flasker som vi syns var et greit antall slik at vi ikke måtte vaske opp hele tiden.

Baby brezza er et must om du skal flaskemate spør du meg og hadde jeg kun fått med meg en av alle «nice to have» tingene så ville det vært denne. Vi bestemte oss for å avvente å se om vi fikk til ammingen før vi kjøpte den. Vi bestilte den og hentet den på vei hjem fra sykehuset og er det en ting jeg skulle gjort annerledes neste gang jeg venter tvillinger så er det at den skulle stått vasket og klar til vi kom hjem. Den effektiviserer matlagingen enormt og spesielt på natta var den uunnværlig! Vår har vært med oss på de få overnattingsturene vi har vært på 🙈😄

PS! WHO og Helsedirektoratet anbefaler at man blander MME i vann som holder 70 grader for å drepe bakterier som kan finnes i MME-pulveret. Baby brezza blander drikk på ca 37 grader, klar til å drikkes. Produsentene sier at det skal blandes i 40 grader varmt vann. Rett etter at vi fikk tvillingene var det nyhetssaker på dette og baby brezza og andre slike maskiner ble stoppet av enkelte forhandlerne. Vi leste oss opp på det og anså risikoen for så liten at vi valgte å stole på MME-produsentene, men her er det jo viktig å være obs på risikoen eventuelt om man velger å ikke følge WHO og Helsedirektoratets anbefalinger. Ser ut til at Elkjøp selger den igjen nå så vet ikke om det har skjedd noe nytt der fra oktober 2020 hvor vi leste oss opp på det.

Ellers er en sterillisator gull verdt! Her finnes det utallige varianter på markedet, vi brukte ikke noe fancy, men denne enkle som man setter i mikroen. Det rfunket utmerket for oss. Deilig å slippe å koke flasker hele tiden.

Ammepute. En skikkelig ammepute er gull verdt!! Etter mye ammeproblemer og ammeveiledning gikk jeg over til å bruke BB Hug me gravidputa, men får man til dobbeltamming er «My brest friend» genial. Vi brukte denne både til dobbeltamming og til å mate begge med flaske samtidig i begynnelsen.

Brystpumpe. Jeg kjøpte en dobbeltpumpe fra Medela (brukt) og var veldig fornøyd med den. Hadde jeg imidlertid visst det jeg vet nå hadde jeg investert i denne trådløse pumpen ganske tidlig. Å ha en brystpumpe klar til du kommer hjem anbefaler jeg, å investere i denne ville jeg sett an om du trengte. I mitt tilfelle måtte jeg bruke pumping både som avlastning pga smerter ved amming og jeg fikk anbefalt å bruke det for å få hyppigere tømminger for å prøve å øke volumet. Er det en ting jeg følte jeg ikke hadde tid til de første ukene var det å sitte å pumpe flere timer om dagen. Det gikk ut over sårt tiltrengt hvile når babyene sov og var for meg et stort stressmoment jeg kun klarte gjennomføre fordi både jeg og far var 110% dedikert. Det kunne vært enklere om jeg kunne pumpet mens jeg matet jentene (når det var for smertefullt å amme).

Ammeinnlegg/bandasjer. Vanlige ammeinnlegg er greit å ha i forkant, men kompresser ville jeg sett an hva du evt trenger. Forhåpentligvis trenger du ingen. Jeg prøvde imidlertid så mange at jeg nevner mine 3 favoritter. Multi-mam kompresser var lindrende, kjølende og hjalp meg bli kvitt verkende sår. Medela hydrogel pad var lindrende og gode å ha når de verste sårene hadde gitt seg (prøvde den heller ikke før så kan være den er god med sår også). Etter ammeveiledningen, når jeg ikke visste at jeg hadde sår fordi de var som «løvtynne papirkutt» ble jeg anbefalt disse fra Mepilex og det var disse og behandling av barna (som igjen påvirket ammetak) som tilslutt fjernet smertene. Mepilex virker visstnok slik at de holder såret åpent slik at det får grodd innenfra og ikke blir revet opp igjen ved hver amming (gjentar her kun det jeg har blitt fortalt, jeg er ikke sår ekspert). Nå høres det ut somom amming er forferdelig vondt og noe man bør grue seg til… for meg var det vondt, men det var også kos, tilknyttende og fantastisk ❤️ Ser at jeg må få skrevet det innlegget om amming, om bare en person får riktig hjelp noen uker før jeg gjorde det er det verdt det.

Klær

Det finnes utallige lister på hva du trenger av klær og utstyr. Jeg tok utgangspunkt i blant annet denne. Nå skal det sies at det eneste vi stort sett har brukt er body og strømpebukse på dagtid og pysjamaser. Jeg ganget ikke opp med 2 på antallet, men vasker heller klær oftere og bruker større størrelser tidligere og ruller opp armer og ben. Men… en ting jeg er glad for at jeg gjorde er at jeg kjøpte klær i ulike størrelser slik at de hadde noe å vokse inn i! Frem til størrelse 68 og 74 hadde jeg det vi trengte. Når vi kom hjem fra sykehuset passet str 44 perfekt. 4 måneder senere brukte de str 68 i klær og 74 i pysjamaser (går alltid opp tidligere i str på pysjamasene). Da var jula her for vår del og det lille vi manglet i de størrelsene ønsket vi oss til Jul. Poenget er imidlertid; det går rasende fort! Så derfor trenger du ikke så mye i hver størrelse, du rekker rett og slett ikke bruke så mange antrekk, og jeg syns det var veldig deilig å slippe å tenke på å handle neste størrelse de første månedene. Alt lå vasket og klart til bruk i neste skuff. Her kjøpte jeg også alt brukt (eneste nye vi har er gaver) og du får flotte klespakker med alt du trenger i en størrelse (og mer til) for en latterlig lav penge på Finn.no eller tvillingssalgsgruppa på Facebook (her får du ofte to av hver ting om du vil kle dem likt eller pakker med både jente og guttetøy)

Utstyrskontroll 😄🙈😄 En skuff til hver størrelse, ferdig vaska og klart til bruk

I kjelleren sto også blant annet baby-gym, vippestoler og tripp trapp stoler med new born seter. Dette brukte vi ikke umiddelbart, vippestoler begynte vi ikke å bruke før etter ca 4 måneder. Men det var utrolig behagelig å ha det på plass og bare kunne hente det i kjelleren når tiden var inne. Hvis man har plass til det.

Sove/hvile/legge fra seg baby

Baby nest er gull å ha de første månedene. Til å begynne med lå våre sammen i et nest, men ganske raskt ble det for trangt slik at de trengte hvert sitt. Men da har du et trygt sted å legge fra deg den ene når du kler på, steller eller trøster den andre. Vi har brukt disse og har vært veldig fornøyd med dem.

Jeg har også syns det har vært veldig kjekt å ha en ekstra plass på badet hvor jeg kan legge den tvillingen jeg ikke steller. Ta med begge babyene på badet og innfør «samlebåndsskifting» 😄 Vi har løst dette med to stellematter hvor den ene ligger i badekaret slik at den som ikke blir stellet ligger trygt der.

Sleepytroll. Etter Baby brezza må dette være den mest geniale tekniske oppfinnelsen for småbarnsforeldre! De første ukene sov være overalt og når som helst, før de plutselig ikke gjorde det lenger. Da skulle det plutselig helst være bevegelse hele tiden for at de skulle sove. Derfor gikk våre fra å sove i nestet til å sove i vogna inne til å sove i vogn med Sleepytroll. Sleepytroll har reddet MANGE timer med søvn og la oss bare innrømme at søvn er mangelvare og noe man gjør mye for å få de første månedene 🙈😄

I samme slengen vil jeg da også nevne trekk til hjulene på vogna. Dette er virkelig ikke noe man må ha, det går jo helt fint å tørke av vogna når man tar den inn, men vi syns disse var kjempe kjekke. Sølete og vått ute? Ta på trekkene og sett vogna i stua uten søl og gris og noe ekstra arbeid. Alt som sparer tid osv… 😄

Bæresjal/bæresele

Når man får tvillinger får man virkelig to ulike individer inn i familien med ulike ønsker, behov og preferanser. Et av de områdene vi virkelig har merket det er på bæresele og bæresjal. Litt tilfeldig så arvet vi et bæresjal av denne typen rett etter at vi hadde kjøpt en av denne typen med nyfødtinnlegg (brukt). Det gjorde at vi hadde to ulike seler. Den ene tvillingen vår elsket sjaltypen. Hun kunne ikke komme tett nok på oss og koste seg masse i den, sovnet nesten med en gang. Den andre tvillingen virket det som fikk helt klaustrofobi i den selen, men elsket den andre der hun fikk litt mer luft. Hvilken sele man skal velge er derfor vanskelig å si og kanskje ville de begge vent seg til den ene om vi bare hadde en. Men poenget er; det er kjekt med en bæresele når du har tvillinger for det gjør det litt enklere å bære med seg begge to rundt; en i sele og en på armen. Når de blir eldre og klarer å holde hodet selv er det enklere, da tar man bare en under hver arm 😄

Baby call.

Dette er vel noe de fleste har nå til dags uansett om man har en eller to barn. Men… jeg vil advare litt mot det også… vi la begge jentene på samme rom (begynte i samme seng, men la de i hver sin etterhvert fordi de fekta på hverandre og dermed vekket hverandre) fra dag 1 og samsov kun med dem enkelte netter når de hadde mer urolige perioder. Med to stykker har du imidlertid mange falske alarmer i løpet av en natt. Uten baby call ville vi ikke hørt dem før de virkelig var sultne eller det var noe (har soverom vegg i vegg), men til å begynne med våknet vi av en lysende skjerm stadig vekk uten grunn. Vi har stilt vår på lavest mulig følsomhet og lavest mulig lyd slik at den nå kun registrere det når det virkelig er lyd det er verdt å bry seg om og at vi ikke hører den før det. Det ga umiddelbart mer søvn 🙈😄

Vi startet med en baby call, men har endt opp med to. Dette fordi vi i perioder har hatt de på hvert sitt rom på natta og fordi vi innimellom ender med at de sover på ulike steder på dagtid. vi prøver å synkronisere dem, noe som går bedre og bedre, men helt i synk er de ikke. Det er kanskje et eget blogginnlegg 😄

Mat

I tiden før fødsel slo redebygger-genene mine inn for fult og jeg fylte fryseren med halvferdig og ferdig mat. Det var SÅ digg de første ukene!!! Det å kunne ta opp god, hjemmelaget mat og bare tine og varme… det var nemlig ikke alle dagene vi skjønte hvordan vi skulle få til å lage middag den første tiden 🙈😄 Eller frossene bananlapper som var geniale å ha som mellommåltider på dagen og nattmat når du ammer/mater på natta 🤩

Kattunge

I podcasten «Tvillingrådet» ble det sagt (på spøk) at «alle tvillingmødre har en katt». Jeg brukte det (på spøk) som argument for at vi måtte få oss kattunge når vi fikk oss hus midt i graviditeten. Er det en ting jeg IKKE hadde gjort igjen så er det å anskaffe kattunge og tvillinger samtidig… 🙈😄 Kattungen var på sitt mest lekne når vi kom hjem fra sykehuset, illustrert ved at den hadde dratt strikketøyet mitt OVERALT i 2 etasjer mens vi var borte (vi hadde noen som passet den og var hos den hver dag og natt mens vi var borte altså).

To sett fektende armer og bein var rett og slett bare for fristende å angripe. Vi kunne aldri gå fra jentene i så mye som et minutt uten at katten var der og ville leke…. I tillegg følte vi ikke at vi klarte å gi kattungen nok kos eller lek. Noen måneder senere er katten kastrert og har begynt sitt liv som utekatt, noe som gjør at han ikke lenger er like leken. Nå følger han oss fra rom til rom og er med på nattmating, bading, bleieskift og lek (i rolige former). Han er førstemann som løper til når en av ungene gir lyd fra seg, han står og mjauer ved baby callen når de gir lyd fra seg via den og de sovner aldri raskere enn når han legger seg ned ved siden av dem og maler. Nå er det hele er veldig kos. Men neste gang vi venter tvillinger skal katten anskaffes i GOD tid før de kommer slik at kattungeperioden er ferdig, hvis ikke så venter vi til tvillingene har liiiitt mer glede av en kattunge selv…. 🙈😄

3 gode venner ❤️
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s